Начало / Новини / В Турция говорят за дървените вази на изселника Хасан Юзлем

В Турция говорят за дървените вази на изселника Хасан Юзлем

Дървените вази на изселник от България се превърнаха в атракция в турския град Ергене,споделиха от 24rodopi.com


Дърводелецът Хасан Юзлем, който през 1992 година се изселва от България в градчето Ергене, област Текирдаг, в началото изработва маси, шкафове и други мебели. След време започва да майстори дървени вази, чаши и чинии от материала за изхвърляне.
Първите чаши, с художествена обработка от дърво, веднага са изкупени от български туристи там.

„През 1996 година отворих дърводелска работилница. В началото изработвах врати, шкафове и гардероби. После си казах защо да не направя и чаши. Измайсторих ги и ги сложих на витрината. Веднага се продадоха. Измайсторих нови и нови. Разбрах, че се продават повече от вратите и гардеробите. Последваха дървени чинии, бъчви и вази“ казва Юзлем пред агенция „ДХА“ и допълва, че в момента не може да смогне да изработи вази за българските туристи.
Зам-кметът на Ергене Мехмет Джебеджи, когато е минавал пред работилницата на Юзлем е видял дървените вази и чинии от витрината и специално е влезнал да ги види отблизо.
„Като видях какво изработва Юзлем много се зарадвах. Това е изкуство и е важна придобивка за общината ни. С цел превръщането на този занаят в отделен сектор за икономиката на общината сега работим върху проект“, казва Джебеджи.
60-годишният Хасан Юзлем, който е от 22 години в занаята, се оплаква, че младите не се интересуват от дърворезба. Даже от пет години насам хлапетата от квартала не идвали вече да питат дали има летвички за хвърчило.
„Всички искат работа, която да е на маса и с вратовръзка. Мечтата ми е да предам занаята на младите, но те не идват. Ще им обясня всичко, каквото знам. Не трябва да крием занаята“, подчертава Юзлем и продължава с поредната резба върху поредната ваза.
Работата на Юзлем стимулира местните власти за проект за запазване на занаята, пише „Бурса бугюн“.


Източник: 24rodopi.com

От TurkeyBG

Прочетете също

Турция забрани пушенето на открито

Във вcички oблacти нa Турция oт днec e зaбрaнeнo пушeнeтo нa oткрити мecтa – улици, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.