МУЗЕИ В ТУРЦИЯ

Анкара – Ататюрк (Atatürk) и Музеят на войната за независимост

Музеят Анъткабир (Anıtkabir) се състои от три части. Първата част е музеят на Ататюрк, в който са изложени цивилни и официални дрехи на Ататюрк, негови лични вещи и различни подаръци.

За повече информация кликнете тук

Анкара – Музеят на анатолийските цивилизации

Избран за европейски музей на годината през 1997, Музеят на анатолийските цивилизации се намира на хълма, на който е и античната Цитадела на Анкара, в района, наречен Атпазари (Atpazari – пазар за коне).

Бодрум (Bodrum) – Музеят на подводната археология

Музеят на подводната археология е основан в Бодрумската крепост през 1964 г. В началото най-важното било да се реставрира крепостта, по-късно били създадени изложбените зали.

Чорум (Çorum) – Археологически музей

Чорум и жителите му показват голям интерес към археологията откакто през 1935 г. Ататюрк поставя началото на разкопките в Аладжа-Хююк (Alacahöyük)

Мозаечният музей в Газиантеп – Зеугма (Gaziantep – Zeugma)

Зеугма е античен град от царство Комагена, намиращ се в съвременния град Низип (Nizip), на 45 км. от Газиантеп. Зеугма е интересна със своите римски вили и техните подове, украсени с мозайки.

Хатай (Hatay) – археологически музей

Първите археологически разкопки били започнати през 1932 г. в Антакия (Antakya или Antioch) и чрез тях били открити много културно-исторически документи от различни периоди – от 4000 г. пр. Хр. до днес.

За повече информация кликнете тук

Истанбул – музеят Кария (Kariya)

Карие (Kariye) се намира в частта на Истанбул, наречена Едирнекапъ (Edirnekapı). Значението на думата Kariye (Kariye) според речниците е „извън града“, или „селско“ на старогръцки.

За повече информация кликнете тук

Истанбул – музей Света София

Света София (Hagia Sophia) се смята за уникален паметник на световната архитектура, а великолепието и удобството му са били добър пример при изграждането на безброй османски джамии.

За повече информация кликнете тук

Истанбул – музей на модерното изкуство

Музеят на модерното изкуство в Истанбул е първият частен музей в Турция, посветен на модерно и съвременно изкуство. Той засилва творческия обмен между изкуствата на Турция и западния свят.

За повече информация кликнете тук

Истанбул – музей Топкапъ Сарай (Topkapı Sarayı)

Музеят Топкапъ Сарай (Topkapı Saray, от турски: „Дворецът на портите топове“) и дворцовият му харем, използван като административен и жилищен център на царското семейство в Истанбул, столичният град на Османската империя, е завършен през 1473 г.

За повече информация кликнете тук

Истанбул – Миниатюрк

Миниатюрк е открит музей на турската архитектура, бит и култура. Построен е за около две години и е открит за посещения през 2003 г. 
Миниатюрк е разположен на североизточния бряг на Златния рог в Истанбу. Както и при други подобни открити музеи в света, паркът се състои от точни триизмерни модели, изработени в мащаб 1:25. Засега са изградени 105 модела на най-известните монументални творби, отразяващи културното наследство на Турция. 45 от моделите са от Истанбул, 45 от Анадола и 15 са от османски територии, които днес са извън Турция.  Общата застроена площ на парка е около 60 000 квадратни метра (60 декара) и се счита, че е най-големия такъв музей в света.  Вековни величествени джамии, църкви, синагоги, мостове, дворци, кули и природни пейзажи са заели своите места тук. 

За повече информация кликнете тук

Измир – музеят Ефес

Музеят на Ефес (Efes Müzesi), намиращ се близо до входа на базиликата на Св. Йоан в Селджук (Selçuk), показва предмети, открити при разкопките на древният град Ефес. Най-зебележителни са двете статуи на ефесяните.

 Коня (Konya) – музей Мевляна (Mevlana)

 Мевлана Дергахъ (Mevlana Dergahı – жилище на дервиши), което понастоящем е музей, а в миналото Розовата градина на Селджукския дворец, е било подарено на бащата на Мевлана – Султаню’л-Улема Бахааеддин Велед (Sultanü’l-Ulema Bahaaeddin Veled) – от султана.

От TurkeyBG

Прочетете също

Пещерата Дупница – скална красота в турската част на Странджа

Дупница (на турски: Dupnisa, Дупниса или Dupnisa Mağarası, Дупниса Маарасъ) е пещерна система в турската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.