Начало / ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТУРЦИЯ / Бозджаада – райското кътче в Егейско море

Бозджаада – райското кътче в Егейско море

Бозджаада е малък остров (около 40 кв. км) на входа на Дарданелите. До него се стига с ферибот от град Гейкли за около 30 минути.

НАРИЧАТ ГО ОЩЕ ТЕНЕДОС – СТАРОГРЪЦКОТО МУ НАИМЕНОВАНИЕ, СПОМЕНАВАНО ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ХЕРОДОТ

Днес островът попада в границите на Турция, но дълги години на това място са живели гърци и това определено е оставило своя отпечатък във времето. Единственото населено място на Бозджаада е едноименното селце, което всеки би могъл да прекоси за не повече от 30 минути спокойна разходка.

МЕСТНОСТТА Е ИЗВЕСТНА С ЛОЗЯТА И ВИНОТО СИ, А ХОРАТА ТАМ – С ГОСТОПРИЕМНОСТТА И СПОКОЙСТВИЕТО СИ.

Разхождайки се, на човек му прави впечатление, че

КЪЩИЧКИТЕ СА В ЕДИН СТИЛ – ОПРЕДЕЛЕНО ГРЪЦКИ, МАКАР ЧЕ И В ЮЖНА ИТАЛИЯ СЕ СРЕЩАТ ТАКИВА

Всичките са ниски, спретнати, бели. Капаците на прозорците са сини и греещи, а около тях фасадата е обсипана с пъстри петунии, трендафили или други цветни и виещи се стръкчета.

Лозниците се вият от единия до другия край на тясната уличка и прескачат в двора на съседа отсреща. На моменти гледката е дори идилична. В нито една част от селото няма нещо, което „да ти избоде погледа“ и да си кажеш „Е, това сега защо са го построили тук, разваля гледката!“ Местните разказват, че

КМЕТЪТ НА СЕЛОТО Е ЗАБРАНИЛ СТРОЕЖИТЕ И ТОЗИ ТИП „МОДЕРНО РАЗВИТИЕ“ НА НАСЕЛЕНОТО МЯСТО

Някога обещал, че докато той управлява, ще направи всичко възможно да запази автентичния образ на селото.

Бозджаада се обхожда за отрицателно време, ако не се заседява човек прекалено дълго в многобройните малки домашно-производителници. И ако се усетите запленени от красотата, спокойствието и вълшебството на селцето, то ще бъдете още по-опиянени, когато решите да тръгнете по крайбрежието. Ако решите да обиколите острова с кола, възможността да останете в това опиянение ще трае повече от час.

СЛЕД ВСЕКИ ЗАВОЙ ПО ПЪТЯ СЕ ОТКРИВА ВДЪХНОВЯВАЩА ГЛЕДКА КЪМ НЯКОЙ ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ ЗАЛИВИ С КРИСТАЛНО ЧИСТА, ТЮРКОАЗЕНО СИНЯ ВОДА

Някои от заливите са с каменист бряг, но други са сякаш посипани със ситен златист прашец вместо пясък. Един от заливите впечатлява още повече. Наричат го Аквариума, защото водите му се обитават от множество редки видове морски риби и растения.

В селцето на острова има семейни хотели, които предлагат отлични условия за пренощуване. Ако търсите нещо различно, недокоснато от ръката на модерната архитектура и с привкус на домашно приготвени ястия, спокойно бихте могли да прекарате поне два-три дни в Бозджаада.


От TurkeyBG

Прочетете също

Църквата-музей Света София

В днешната ни програма ще посетим един от символите на Истанбул-църквата музей Аясофия. Този обекте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.