Начало / Без категория / Българи препълниха пазарите в Одрин заради срива на турската лира

Българи препълниха пазарите в Одрин заради срива на турската лираЦените в Одрин са в пъти по-ниски, отколкото в България
съобщиха БТВ. Съпътстващ ефект от срива на турската лира – пазарите в Одрин се препълниха с българи. Въпреки чакането по границата, хора от цяла България всяка седмица пътуват и пазаруват. Колко по-изгодно е?
Одрин е градът, в който на всеки ъгъл може да чуете българска реч. Сривът на турската лира всъщност направи Одрин любима дестинация за хиляди българи.
През почивните дни там наистина е много оживено. Цените са в пъти по-ниски, отколкото в България. Като например сладоледът, който струва само 45 стотинки.
На зеленчуковата борса цените са на пазарлък. Там килограм грозде може да се договори за стотинки.

Основните клиенти са българи. Като едно семейство от Пловдив, което ни разказва, че два пъти месечно пълнят хладилника си от Одрин. Идват сутринта, тръгват си вечерта – с пълни торби.

Цените обаче са непостоянни. Менят се почти всяка седмица.

„Лекарствата са четири пъти по-малки цените. Болкоуспокояващо, което в България струва 8 лева, в Турция си го взехме около 1,20 лв.”, разказа Диана Кирилова.

Препаратите за пране също излизат два пъти по-евтино, а в бутиците на разпродажба дънките са под 10 лева.

Един от търговците признава, че магазинът му се крепи на българите.

Официална статистика колко точно българи пазаруват от Одрин няма, но според търговците, близо 80 % от клиентите им са чужденци.

Горивото също, за първи път от много години насам, е по-евтино в Турция, отколкото в България. Литър бензин например там в момента струва под 2 лева.


От TurkeyBG

Прочетете също

Кметът на Одрин към българските туристи – заповядайте, но спазвайте мерките

Кметът на Одрин Реджеп Гюркан се обърна към българските туристи с молба да се съобразяват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.