Начало / ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТУРЦИЯ / Българска църква „Св.Св. Константин и Елена“, Одрин !

Българска църква „Св.Св. Константин и Елена“, Одрин !

Българска църква „Св.Св. Константин и Елена“, Одрин !

Координати: 41.66345° с. ш. 26.56423° и. д.Църквата се намира в югоизточната част на Одрин в махалата „Абдурахман“ (на тур.: Abdurrahman Mahallesi), квартал „Киришхане“ (на тур.: Kirişhane), на ул. „Йешилджи джамъ сокак“ (на тур.: Yeşilcı Camı sokak), пряка на бул. „Узун Калдаръм“ (на тур.: Uzun Kaldırım caddesi). В непосредствена близост река Тунджа се влива в река Марица.

Църквата „Св. Св. Константин и Елена“ се издига в квартал „Киришхане”, в югоизточната част на Одрин. Построена е през 1869 година със средства на българската общност в града от майстор Константин Казаков (Уста Костадин Казака) от село Булгаркьой. Градежът е започнал на 3 март 1869 година и е завършен на 25 септември същата година, в навечерието на учредяването на Българската екзархия.

Църквата представлява трикорабна псевдобазилика с разгърната площ от 600 кв. м. Стените са изработени от смесена каменно-тухлена зидария в стила на православната архитектура от онова време. Два реда колони поддържат дървения таван и покрива, а над притвора в западната част са издигнати емпориите на две нива.

След Балканските войни 1912–13 година, заедно с масовото изселване на българите от Югоизточна и Беломорска Тракия, църквата „Св. Св. Константин и Елена“ остава безстопанствена и постепенно започва да се руши. Неколкократно е била обект на иманярски набези, а в края на 80-те години на миналия век е опожарена и разграбена.

Църквата е реставрирана през 2008 г.

От TurkeyBG

Прочетете също

Църквата-музей Света София

В днешната ни програма ще посетим един от символите на Истанбул-църквата музей Аясофия. Този обекте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.