Начало / Новини / В град Ямбол ще бъде представен културно-историческият и развлекателен потенциал на Одрин.

В град Ямбол ще бъде представен културно-историческият и развлекателен потенциал на Одрин.

На 18 декември 2018 г., от 11.00 часа, в Градски парк в Ямбол (пространството след обновения централен мост) ще се проведе съвместно събитие: „Туристически обекти в Одринския регион“ от представители на Община Одрин, което цели да популяризира туристическия потенциал на град Одрин. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол. Жителите на Ямбол ще имат възможност да се запознаят с подготвените рекламни клипове за културно-исторически обекти, характерните за този край продукти, сувенири и традиционни занаяти, представени от туристическия бранш и местни занаятчии.
Жителите на града ни, наред с привлекателните търговски обекти ще могат да се запознаят и с културните, исторически и природни забележителности на Одрин. На територията на Одрин са регистрирани 585 исторически паметника, останали от различни исторически епохи – крепостни стени, мостове, църкви, джамии, чешми и др. Сред тях са реставрираните през последните години български църкви „Св. Георги“ и „Св. Св. Константин и Елена“, джамията „Селимийе“, еврейската синагога, красивите мостове на реките Марица и Тунджа, старинните безистени, кервансарай и др. По брой на историческите паметници на кв. м. Одрин е сред водещите региони в Турция.
Съвместното събитие се изпълнява по проект СВ005.1.21.099 „Ямбол и Одрин – два града на Тунджа“, в партньорство с Община Одрин, съфинансиран от Европейския Съюз чрез Програмата за ТГС ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020.
По същия проект в Ямбол се извърши основен ремонт и обновяване на централния пешеходен мост към Градския парк.
Това събитие е трето поред от планираните в рамките на проекта четири съвместни събития в Ямбол и Одрин, свързани с представяне, споделяне и празнуване на местни обичаи, фото изложби и представяне на туристическия потенциал на двете побратимени общини.

От TurkeyBG

Прочетете също

Турция забрани пушенето на открито

Във вcички oблacти нa Турция oт днec e зaбрaнeнo пушeнeтo нa oткрити мecтa – улици, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.