Газиантеп

Град Газиантеп е един от богатите на исторически и природни забележителности градове в Турция. От древността до днес той винаги е бил важен културен център. През римския период е бил грланичен град, а с разпространяването на ислямската религия, той влиза в границите на държавата на Аббасидите.

През 1067 година той е превзет от турците и става един от важните културни центрове на Селджукската империя. През 13ти век пада под ударите на монголите и е освободен от мамелюките. Османската държава налага стабилитета в района. В края на Първата Световна Война е окупиран но населението на града се вдига на освободителна борба и той е приъединен към границите на Република Турция.

В района на Газиантеп са открити следите на много различнти култури. Той е бил разположен върху историческия Път на коприната и е бил важен търговски център.

Главните исторически монументи в Газиантеп са цитаделата датираща от 2ри век, крепостта Арабан, Румкале, крепостта Тилбашар. В Газиантеп се намират три монументални гробници от римския период.

Църквите в Газиантеп, от векове насам продължават да са с отворени врати-църквата Кедирли, църквата Свети Бедрос, църквата Февкани.

Историческите джамии в града са Али Наджар, Йомерийе, Шейх Фетуллах, Еюпоглу, Алайбей, Ширван, Куртулуш.

Ако пристигнете в Газиантеп не забравяйти да опитате вкуса и на типичните за региона ястия.


От TurkeyBG

Прочетете също

Църквата-музей Света София

В днешната ни програма ще посетим един от символите на Истанбул-църквата музей Аясофия. Този обекте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.