Гробницата в Немрут

Днес на върха на планината Немрут в границите на община Кяхта на окръг Адъяман се издиган руините на великолбепната гробница на Антиох, владетеля на кралството Комагена, остатък от великата империя на Александър Македонски. През 1987 година храмът в планината Немрут бе включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

След смъртта на Александър Македонски през 3 век преди новата ера, неговата огромна империя е поделена между генералите. Земите където се намира днес гробницата са били в границите на селевкидското кралство, което след известно време се е разпаднало на малки княжества, едно от които е било Комагене. Владетелят на Комагене Антиох Първи се възкачва на престола през 69 година преди новата ера. При неговото управление държавата преживява своя златен век. Той си поставя за цел да обедини източната и елинската религии и да създаде общ пантенон на персийските и елински богове. Сред боговете от новия пантенон е включен и той, божественият владетел на Комаген. Антиох първи построява в страната много храмове, с цел да разпространи тази нова религия. На върха на планината Немрут на височина 2 хиляди и 200 метра решава да построи един величествен храм гробница. Плнината Немрут властва над равнината и от нея се открива великолепен изглед.

Най-напред е простроено помещението за саркофага. След това са построени още две подобни помещение, с цел да се измамят грабителите на гробници. Подготвени са специални тунели които свързват помещенията с повърхността. Погребалната могила е 50 м. висока и 150м в диаметър. И досега учените не са успели да разгадаят тайната на голямата пирамида. Пред нея били поставени 5 огромни статуи високи от по 9 метра всяка – 4 на на гръцки и персийски богове, петата на самия Антиох.. Те са издялани от 5 тонни каменни блокове. В резултат на честите земетресения в местността, или поради насилствена намеса, главите на статуите са разхвърляни по земята. Дори и паднали, те смайват с размерите си – всяка от тях е висока около 2 метра. Главите са с гръцки черти и прически в персийски стил. Сред тях е и тази от статуята на Антиох. Това показва, че самия Антиох се е смятал за бог. В лице той прилича на Александър Македонски, а тиарата говори за принадлежността му към рода на Ахеменидите.

На върха на планината Нимруд, която се издига на две хиляди метра, били изсечени в скалите три тераси, всяка широка по няколко метра. На горната тераса били поставени в редица пет колоса с размерите на пететажна къща. Те са толкова големи, че главите им имат над два метра височина. Терасите били украсени с барелефи, изобразяващи самия цар, прадедите му с техните истински и измислени подвизи, а също така и хороскопи, по които учените успели да определят, че изграждането на светилището започнало през 62 година пр.н.е.

Смята се че след смъртта си, Антиох е бил погребан в тази гробница. Посредством специална апаратура е установено наличието на помещение но всички опити да бъдат достигнати тези помещения до днес се оказаха неуспешни. Археолозите вярват че с намирането на входа на гробницата, ще бъдат разгадани някои нови загадки на света.

Днес туристи от четирите краища на света се стичат в Немрут за да видят тази загадъчна гробница на върха на планината.

Много от туриситте посрещат тук, в тази мистична атмосфера изгрева на слънцето, който изглежда много странен поради релефа на района.

През 2004 година планината Немрут бе наградена с наградата Златната ябълка на Световната федерация на туристическите журналисти и писатели. Наградата днес е изложена в музея на град Адъяман.

От TurkeyBG

Прочетете също

Църквата-музей Света София

В днешната ни програма ще посетим един от символите на Истанбул-църквата музей Аясофия. Този обекте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.