Начало / ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТУРЦИЯ / ЗА ТУРЦИЯ / ДРЕВНИТЕ ГРАДОВЕ В ТУРЦИЯ

ДРЕВНИТЕ ГРАДОВЕ В ТУРЦИЯ

Адияман – Немрут (Adiyaman – Nemrut)

Планинският склон Немрут с гробната могила, в която е гробницата на цар Антиох от царство Комагена и още няколко огромни статуи, беше вписана в списъка на UNESCO на световното културно наследство през 1987 г.

Анталия – Демре Мира (Antalya – Demre Mira)

Демре-Мира и църквата на Св. Никола в гр. Демре са били едно от най-важните места за ликийската цивилизация. На 25 км. западно от Финике (Finike), 48 км. източно от Каш (Kas), Демре (Demre) е място, на което е имало селище от 5-ти век.

Айдън – Афродизиас (Aydın – Aphrodisias)

Този уникален античен град е кръстен на Афродита – богинята на красотата и любовта. Основаването на града е станало през късната неолитна епоха.

Бурдур (Burdur) – археологически обект Сагаласос (Sagalassos)

Град в облаците… Археологическият обект Сагаласос се намира в Югозападна Турция, близо до съвременния град Агласун (Ağlasun), област Бурдур; на около 110 км. северно от известното пристанище и почивен курорт Анталия.

Измир – Ефес (Izmir – Ephesus)

Руините на Ефес – първото основаване на античният град Ефес в границите на окръг Селджук в област Измир датира от 6000 г. пр. Хр. – през неолитната епоха

Кекова – село Ючагиз (Kekova – Üçağız)

Разположено между Каш (Kaş) и Демре (Demre), това е древен потопен град, на 500м. от село Ючагиз на средиземноморския бряг. Кекова е името на окръга, в който има прекрасни острови, заливи и древни градове.

От TurkeyBG

Прочетете също

Пещерата Дупница – скална красота в турската част на Странджа

Дупница (на турски: Dupnisa, Дупниса или Dupnisa Mağarası, Дупниса Маарасъ) е пещерна система в турската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.