Красотите на Ахлат

Градът и принадлежащия му район са били превзети от турците още през 1055 година, преди историческата битка при Манцикерт. Той е бил известен и като най-красивия град на ислямския свят.

Тук са се събрали турските отряди участвали в битката при Манцикерт под предводителството на султан Алпарслан, с която се поставя началото на завладяването на Анадола. Днес Ахлат е град-музей. През 13 и 14 век населението му е възлизало на 300 хиляди души и той е бил един от най-важите градове на ислямския свят. В града се намират пет селджукски гробища и надгробните камъни в тях представляват истински произведения на изкуството. Много от надписите по надгробните камъни са били прочетени и преведени на турски език от професор доктор Бейхан Карамагралъ. Всеки надгробен камък е украсен с геометрични, растителни или калиграфски мотиви и те дават сведения за личността, професията и начина на живот на починалия. Селджукските майстори са отразили своите способности в надгробните камъни.

Големи тюрбета са построени за знатните жители на града, а най-прочутото от тях е тюрбето на Емир Байъндър и то представлява ярък пример за селджукската каменна архитектура. Най-интересното тюрбе е това на Уста Шагирт. Майстор и неговия чирак започват да спорят кой е по-добър. Един от знатните хора на града им нарежда да построят по едно тюрбе. Тюрбето построено от чирака е оценено като по-красиво. Тюрбето построено от майстора днес е в руини но тюрбето на чирака Уста Ширак стои здраво на крака. В Ахлат продължават да се спазват традициите от Централна Азция в погребването на мъртъвците. Тук често се срещат погребани под земята тюрбета наричани Акът. Телата в тях са мумифицирани по пример на традицията разпространена в Централна Азия. В периода на Селджукско владичество град Ахлат се превръща в град с много голямо значение. Майсторите от град Ахлат са оставили своите архитектурни произведения в широк район от Коня до Сивас. Те са запазили своето значение и през османския период.

В града се намира крепост построена по заповед на султан Сюлейман законодателя и прекрасна джамия построена от неговия везир Искендер паша.

От TurkeyBG

Прочетете също

Троя – легендарният град в Анадола

Земите на Анадола крият много тайни на човешката история. В четирите краища на страната ни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.