Начало / ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТУРЦИЯ / Кулата на Девицата в Истанбул

Кулата на Девицата в Истанбул

Кулата на девицата е придала различна колоритност на историческото приключение на Истанбул, който е бил столица на три големи империи. През всеки един период от миналото тази самотна кула насред пролива Босфора е била символ на тъжна любов. Легендите във връзка с кулата, се основават на темата за невъзможна любовта поради факта, че се издига върху малко парче земя насред пролива и е далеч от брега. Това е толкова голяма любов, че нито Истанбул може без кулата нито пък тя без Истанбул. Те са разделени и копнеят един за друг. Броят на възлюбените на Къз Кулеси или Кулата на девицата са много. Най-големият възлюбен на Къз Кулеси е Кулата Галата наблюдаваща Истанбул от брега на Златния рог. Къз Кулеси също е влюбена в Кулата Галата, но уви по между им минава Босфора, който не позволява да се срещнат. В продължение на столетия тези два възлюбени се гледат от далеко, вечерите си говорят и си изпращат поздрави посредством делфините. Посредсвом вятъра си нашепват любвни песни, които обаче никой освен тях не чува.

        Къз Кулеси е един от най-романтичните и загъдчни обекти на Истанбул. Къз Кулеси, която е символ на квартала Юскюдар и въобще на Истанбул е единственият монумент в Юскюдар датиращ от Византийския период. Кулата, чието минало датира от 2 475та г.пр.н.е. е построена върху малък остров намиращ се на мястото където се срещат Черно и Мраморно море. Кулата, която е построена на устието на пролива Босфора е неповторим монумент издигащ се между двата континета. Тези, които обичат да наблюдават историческия полуостров от квартала Юскюдар много добре знаят колоритността, която придава Къз Кулеси или Кулата на девицата на панорамата на Истанбул. Кулата обогатява Истанбул не само с изтънчената си красота, а така също и с легендите и спомените за нея. В нейно име са написани редица стихове, нарисувани ни са стотици картини и е фотографирана хиляди пъти.       

През античният период кулата била известна с имената Аркла или Дамиала, а някои европейски източници е записана като Кулата на Леандър. В днешно време този неповторим монумент е известен с името „Къз Кулеси”.

        През 341 г.пр.н.е. този исторически паметник бил монументално гробище, през Византийския период бил използван като митничарски пост, от където бил контролиран прехода на кораби през устието на пролива Босфора. След превземането на Истанбул от османските турци към кулата бил построен морски фар. Пожарът избухнал през 1719 година в морския фар нанесъл щети и на кулата. През периода на Османският садразамин Невшехирли Дамат Ибрахим Паша кулата били реставрирана и към нея бил построен стъклен кьошк и оловен купол.

През 1959та година в кулата с военни цели била основана радарна станция. През 1982ра година кулата била предадена на Турската дирекция по мореплаване. През 2000 година Къз Кулеси или Кулата на девицата, която била предадена на частния сектор и реставрирана. Днес в кулата има ресторант, кафе- сладкарница, бар и магазинчета за сувенири.

        Основите и първите етажи на днешната кула датират от периода на Фатих Султан Мехмет Завоевателя. Върху мраморната плоча на кулата се намира герба от 1832 година на Султан Махмут ІІри, който е придал днешния й облик. В широката част на кулата има историческо водохранилище. Кулата, която през различните периоди  е изпълнявала редица функции днес с морския си фар продължава да направлява коралите.

        Поради недостижимостта на Къз Кулеси хората не са имали почти никаква информация относно това, което става вътре в нея и се задоволявали с разказването на разкази и легенди. Според една от легендите, кулата била построена от атинския крал Харес за да предпази дъщеря си от предсказана смърт.

        През периода, когато Истанбул бил под управлението на Атина един свещенник предсказал на крал Харес, който на скоро загубил съпругата си, че дъщеря му ще почине от ухапване на змия. В отговор на това крал Харес построил кула върху малък остров в морето, където затворил своята дъщеря. Никой не можел да се доближи до кулата. Въпреки цялото внимание и старание принцесата умряла ухапана от отровна змия излязла от кошовете с грозде. Кулата дължи името си именно на тази девица.

        През всеки един сезон Къз Кулеси е невероятно красива. През всеки един час на деня и от всяка една страна е прекрасен обект за снимки. Кулата изглежда невероятно както при изгрев и залез слънце, а така и вечер огрявана от луната.

От TurkeyBG

Прочетете също

Църквата-музей Света София

В днешната ни програма ще посетим един от символите на Истанбул-църквата музей Аясофия. Този обекте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.