Начало / Новини / Лирата потъна след решението на турската централна банка за резервите

Лирата потъна след решението на турската централна банка за резервите

Турската лира започна седмицата със сериозен спад заради решение на централната банка на Турция да понижи изискването си за нивата на резервите от лири, които местни банки трябва да имат за депозитите. Този ход на банката предизвика опасения сред инвеститорите дали финансовата институция няма да отхлаби финансовата си политика.

„Този ход едва ли би бил достатъчен да се окаже голямо въздействие върху ликвидността на банките, но е вреден, защото подкопава схващането, че централната банка се бори яростно за възстановяване на доверието към себе си”, коментира пред Reuters Тим Аш, старши стратег за развиващите се пазари в компанията BlueBay Asset Management.

Агенцията Standard and Poor коментира, че кредитните рейтинги за Турция засега са стабилни, но могат да бъдат понижени, ако бъдат отчетени по-високи шансове за сътресения в турската банкова система.

Веднага след решението на централната банка на Турция да понижи изискването си за резервите в банките лирата поевтиня с близо процент спрямо долара. Към 15:15 ч. българско време спадът беше с 0.53% спрямо долара и с 0.81% спрямо еврото.

Източник: economic.bg

От TurkeyBG

Прочетете също

Българи изкупиха аспирина в Одрин

Посетителите от България предизвикаха скок с над 80% на продажбите на аспирин в аптеките в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.