Начало / ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТУРЦИЯ / Музей на здравето – Одрин

Музей на здравето – Одрин

Музеят на здравето (улица Sağlık Müzesi) е уникално място, разположено в района на джамията “Султан Баязид II” в Одрин. В него се помещават пресъздадени стаи от болница от османския период. Музеят е вторият най-посещаван исторически обект в Одрин, след джамията Селимие.

Болницата е наречена Darüşşifa в старо турски, от арабската дума Dar al-Shifa. Открит е през 1488 г. в Султан Байезид II Кюлие. Той лекувал пациентите повече от 400 години до 1909 г. До болницата имало медицинско училище, което обучавало лекари за Османската империя до края на XIX век. Болницата и училището формират един от най-важните медицински центрове в Близкия изток.

Османската медицина е основана на традицията на турско-ислямската медицина. Двама от най-известните философи от тази традиция, известни по целия свят, са Авицена и Ал-Фараби. Авицена (Ibn Sīnā) е персийски полимат, роден около 980 г., чието най-известно произведение е “Канонът на медицината”, медицинска енциклопедия. Книгата се превърна в стандартен медицински текст в много средновековни университети. Ал-Фараби е написал трактат за смисъла на интелекта, който се занимава с музикална терапия и обсъжда терапевтичните ефекти на музиката върху душата.
Идеите, изразени от Авицена и Ал-Фараби, бяха приложени в османският болница в Одрин. Нейните пациенти са били лекувани както с конвенционалната медицина от онези времена, така и с иновативни методи. Сред използваните методи трябва да споменем терапията със звука на водата, музикалната терапия, ароматерапията и мануалната терапия. Пациентите, страдащи от неврологични и психиатрични разстройства, са били лекувани с тези терапии в Одрин, когато в Западна Европа е имало случаи на изгаряне на хора с умствени проблеми, обявени за практикуващи черна магия.

Болницата се състои от многобройни стаи: шест стаи, вдясно от първия двор, са били използвани като амбулаторни стаи, а четири от стаите вляво са били разпределени да служат на болничния персонал, кухня, пералня и аптека. Във втория двор са административните помещения на лекарите.

След като се преминат двата двора, посетителите стигат до шифахан – където са лекувани резидентни пациенти. Тази шестоъгълна конструкция се състои от голяма централна зала, покрита с купол, музикална сцена, централен фонтан, 6 зимни и 4 летни стаи за пациенти. Тя има капацитет от 32 легла. Зимните стаи са разположени във вътрешната част на конструкцията. Вратите в стаите на пациентите са подредени по такъв начин, че пациентите не могат да се виждат един друг.

Забележително е, че залата е архитектурен шедьовър с отлична акустика. Музикалната терапия прилагана тук се осъществява като група от десет певци и музиканти правят концерти за пациенти три дни в седмицата. Освен това звукът на водата, извираща от фонтана, представлява основен елемент от лечението.
През първите години на болницата са лекувани всички пациенти, а медицинските служители се състоят от главен лекар, двама редовни лекари, двама хирурзи, двама офталмолози и фармацевт. В по-късни години, поради особено ефективните методи, използвани при лечението на психично болни, болницата се превръща в център, специализиран в психични и психиатрични разстройства.
Интересното е, че предлаганото лечение в болницата е безплатно. Нещо повече, безплатните лекарства се предават на пациентите в Одрин два пъти седмично.
Медицинското училище е елитен университет, който преподава иновативни подходи към хирургията и лечението на психично болни хора. Неговите ученици могат да прилагат своите знания, докато практикуват в местната болница. Училището се състои от 18 студентски стаи и класна стая, обграждаща трите страни на двора с фонтан. Евлия Челеби, известен османски писател- пътешественик, споменава, че учениците от медицинското училище в Одрин са били лекари, които са учили и обсъждали произведения на гръцки философи, учени и лекари като Платон, Сократ, Аристотел, Гален и Питагор. Лекарите, всеки специалист в различна област, се опитват да намерят най-добрите методи за лечение на своите пациенти, като изучават научната литература по медицина. Ръчно написаните книги на медицинското училище са в архивите на джамията Селимие.
Болницата спира да функционира поради руската окупация на Одрин по време на османско-руската война от 1877-1878 г. и пациентите са изпратени в Истанбул. Тя е била отворена по-късно, но е служила само за изолиране на умствено болните.

Болницата е била напълно изоставена през 1916 г. и разрушена до 50-те години на миналия век. Тя дори се използва като кошара за овце. Генералната дирекция на фондациите извърши реставрационни работи и запазва тези структури през 60-те години.

Благодарение на проекта, осъществен от Университет “Тракия” , разположен в Одрин, е станало възможно реконструирането интериора на болницата и медицинското училище в първоначалното им местоположение. Това завладяващо място е отворено за посетители като музей на здравеопазването през 1993 г. Музеят, единственият по рода си в Турция, е получил много национални и международни награди, сред които Европейски музей на годината, награден през 2004 г. от Съвета на Европа.

Музеят заема площта на бившето медицинско училище (т.е. medrese) и болницата. Интериорът, който служи за медицинските студенти, включително библиотека, класна стая, учебна стая, учителска стая и студентска стая, са пресъздадени в района на медресето. Тези стаи показват не само оригиналното оборудване, но и естествени манекени, облечени в исторически костюми. Те показват курса на медицинското образование.

В интериора на бившата болница се намират и реконструираните стаи на лекуваните пациенти. Те се намират в шестоъгълна сграда с вътрешен двор, с фонтан в центъра. Посетителите на музея могат да се запознаят с аптека, лекарски кабинет и лаборатория. В този раздел са използвани и манекени, за да се покаже как са били лекувани пациенти с различни психични разстройства.
Стаите с изложби, обясняващи различни аспекти на медицината, от най-ранните времена до 20-ти век, са разположени в правоъгълен външен двор.

Индивидуалните стаи са посветени на следните теми: развитие на медицината през вековете, музикална терапия, османска хирургия през 15 век, фармацевтика и билколечение. Можете също така да погледнете в болничната кухня.

Освен това посетителите имат възможност да видят изложбата, изобразяваща Одрин на стари пощенски картички, и да получат информация за комплекса за джамия “Султан Баязид II”. Има и малък магазин за сувенири.

От TurkeyBG

Прочетете също

Църквата-музей Света София

В днешната ни програма ще посетим един от символите на Истанбул-църквата музей Аясофия. Този обекте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.