Начало / Новини / Нова модерна библиотека отвори врати в Момчилград в Световния ден на книгата

Нова модерна библиотека отвори врати в Момчилград в Световния ден на книгата

Първата в България “Балканска библиотека” отвори врати днес в Момчилград. Културната институция се помещава в читалище „Нов живот“ в центъра на града. Тя е изградена по проект на Фондация „Балканска култура“ и с финансовата подкрепа на бизнесмена с момчилградски корени Фуат Гювен. Библиотеката носи името на дядо му – Иляз Ходжа, който в миналото е бил един от известните просветители в района. 
Читатели вече се радват над 30 000 тома литература на български, турски и гръцки език. Книгите са изключително разнообразни като жанрове – от художествена литература и поезия до философия. Голяма част от тях са дарени от Министерството на културата и туризма на Република Турция, турски издателски къщи. Библиотеката разполага с модерна читалня с компютри, кафе и напълно оборудвана конферентна и кино зала.
Лентата прерязаха кмета на Община Момчилград Сунай Хасан, културния аташе на Република Турция Джемал Текканат и Ахмет Кот – член на Управителния съвет на Фондация “Балканска култура”. Над 300 гости уважиха официалното откриване на библиотеката, а организаторите ги посрещнаха със специален коктейл и празнична програма с изпълнения на деца от общинските училища.

От TurkeyBG

Прочетете също

Турция забрани пушенето на открито

Във вcички oблacти нa Турция oт днec e зaбрaнeнo пушeнeтo нa oткрити мecтa – улици, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.