Начало / Новини / Нова модерна библиотека отвори врати в Момчилград в Световния ден на книгата

Нова модерна библиотека отвори врати в Момчилград в Световния ден на книгата

Първата в България “Балканска библиотека” отвори врати днес в Момчилград. Културната институция се помещава в читалище „Нов живот“ в центъра на града. Тя е изградена по проект на Фондация „Балканска култура“ и с финансовата подкрепа на бизнесмена с момчилградски корени Фуат Гювен. Библиотеката носи името на дядо му – Иляз Ходжа, който в миналото е бил един от известните просветители в района. 
Читатели вече се радват над 30 000 тома литература на български, турски и гръцки език. Книгите са изключително разнообразни като жанрове – от художествена литература и поезия до философия. Голяма част от тях са дарени от Министерството на културата и туризма на Република Турция, турски издателски къщи. Библиотеката разполага с модерна читалня с компютри, кафе и напълно оборудвана конферентна и кино зала.
Лентата прерязаха кмета на Община Момчилград Сунай Хасан, културния аташе на Република Турция Джемал Текканат и Ахмет Кот – член на Управителния съвет на Фондация “Балканска култура”. Над 300 гости уважиха официалното откриване на библиотеката, а организаторите ги посрещнаха със специален коктейл и празнична програма с изпълнения на деца от общинските училища.

От TurkeyBG

Прочетете също

Българи намериха начин как да заобиколят карантината при прибирането си от Турция

Българи намериха начин как да заобиколят карантината, след като са били в Турция, установи екип …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.