Начало / Новини / ОДРИН УВЕКОВЕЧАВА НАИМ

ОДРИН УВЕКОВЕЧАВА НАИМ

Булевард в Одрин вече е с името на покойния легендарен щангист, олимпийски и световен шампион – Наим Сюлейманоглу, по решение на общинския парламент на града. Решението е било взето с пълно мнозинство от общинските депутати, съобщи БТА.

В церемонията по тържественото откриване на булевард „Наим Сюлейманоглу“ участваха заместник-председателят на основната опозиционна сила Народнорепубликанската партия Фаик Йозтрак и кметът на Одрин Реджеп Гюркан. Сред гостите на тържеството бяха също кметът на Момчилград Илкнур Кязим, братът на Наим – Мухаррем Сюлейманоглу, спортисти-съратници на покойния щангист от Турция и България.

В словото си Фаик Йозтрак подчерта, че пред 1986 г. Наим бяга в земята на прародината, за да се спаси от насилията на тоталитарния режим в България.

„Когато Наим стана олимпийски шампион (за Турция – б.а.) през 1998 г., той победи не само своите противници, победи всички потиснически режими в света. Добродетелите, постоянството и решителността на народите се вписват в историята с направеното от синове като Наим. Наим Сюлейманоглу е ценност не само за нас, но и за света“, каза Йозтрак.

По думите на кмета на Одрин Реджеп Гюркан с примера си приживе Наим се е превърнал в надежда за турците в България, подложени от тоталитарния режим на насилствена промяна на имената.

„Булевардът, който кръстихме на името на Наим Сюлеймавоглу, ще напомня винаги на одринци и на многобройните туристи, посещаващи нашия град, за славата, която извоюва Наим за нашата страна в спорта и защитата на човешкото достойнство“, каза кметът на Одрин.

Булевардът „Наим Сюлейманоглу“ е в махалата Фатих на град Одрин

От TurkeyBG

Прочетете също

Турското семейство, което създаде ваксината срещу коронавируса

Те са мозъците зад ваксината срещу коронавируса, която сега показа над 90% ефективност: съпрузите Угур …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.