Начало / Новини / Проверка на пътни нарушения в Република Турция

Проверка на пътни нарушения в Република Турция

В тази статия ще намерите подробно описание и снимки как да проверявате глобите си за пътни нарушения в Република Турция.

Глобите за неплатени пътни такси,за превишена скорост, за неправилно паркиране и други нарушения, могат да се проверят на сайта на приходната администрация на този линк :

https://ivd.gib.gov.tr/

Как става проверката :

След като отворите сайта ще видите в лявата част прозорец в червено с надпис „MTV ve TRAFİK PARA CEZASI ÖDEME“.Трябва да щракнете върху него ! След като ви се отвори новия прозорец ще трябва да отметнето квадрадчето с надпис: „Yabancı plaka ile sorgulama yapmak istiyorum“ ( тази отметка означава,че вашия автомобил е с различна регистрация от турската,тоест вие сте с BG регисрация на автомобила). Следващата стъпка е да добавите вашия регистрационен номер на латиница в полето „Yabancı Plaka“ и кода за сигурност в полето „Güvenlik Kodu“.Този код се намира в ляво от прозореца и предимно е съставен от букви и цифри.За да завършите проверката трябва да натиснете бутончено в син цвят „SORGULA“. Затваряте очи и след като ги отворите, ако ви излезне надписа „Plaka No ile yapılmış TPC Ceza Bildirim Bulunamadı!“ значи нямате глоби за плащане. 🙂

За повече яснота можете да погледнете прикачените снимки:

На сайта на турското Министерство на транспорта и инфраструктурата можете да проверите за глоби за магистрали, тунели и мостове. Посетете този линк :

https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama

Как става проверката :

След като отворите сайта ще видите прозорче с надпис „PLAKA“. В това прозорче трябва да въведете номера на автомобила на латиница. В долното прозорче с надпис „yukaridaki metni girin“ трябва да въведете кода за сигурност, който е над него.След което натиснете прозорчето в син цвят „Sorgula“.Ако нямате задължение,най отдоло в страничката ще видите само нули : 0,00 ₺ и може да дишате дълбоко. 🙂

За повече яснота можете да погледнете прикачените снимки:

Как става заплащането ?

Заплащането се осъществява на митническите пунктове на ГКПП при излизане от страната, като информацията за всички наложени парични глоби и други санкции на лицето излиза на служебния компютър на митническия служител. В случай че има неплатени такива, се издава предписание да бъде извършено незабавно плащане на гише на митницата, включително с кредитни и дебитни карти. В случай че в системата на МВР на Турция има постъпили данни за неплатени стари глоби, те също ще бъдат изискани.

При невъзможност за заплащане на място се предвижда задържане на превозното средство на паркинг на митницата на ГКПП до заплащане на паричната санкция. Във връзка с въведената нова система за незабавно плащане на наложените глоби е препоръчително българските граждани стриктно да спазват правилата за движение по пътищата и други разпоредби на територията на Турция.

От TurkeyBG

Прочетете също

Кметът на Одрин към българските туристи – заповядайте, но спазвайте мерките

Кметът на Одрин Реджеп Гюркан се обърна към българските туристи с молба да се съобразяват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.