Сюлеймание

Един от шедьоврите на османската архитектура, джамийския комплекс Сюлеймания в Истанбул, построен от великия турски архитект Мимар Синан по заповед на 10-тия османски владетел Султан Сюлейман Законодателя.

Султан Сюлейман Законодателя бе един от най-великите владетели в историята на Османската империя. Той бе назоваван от европейците с прозвището Манифик, Великолепния. Като знак на величието на империята, Султан Сюлейман решава да построи в Истанбул един великолепен обект. Той нарежда на тогавашния дворцов архитект Мимар Синан да построи един джамийски комплекс на негово име. Джамията се издига на върха на хълм в квартал Сюлеймание, място където се намират много стари дървени къщи, някои в етап на реставрация, а други в полуразрушено състояние.

Този втори по големина джамийски комплекс в Истанбул е построен на върха на един хълм с изглед към Златния Рог, по искане на султан Сюлейман . Строежът започва през 1550 та година и приключва през 1559 та година. Комплекса се надпреварва по величественост със комплекса Фатих. Джамията е с размери 144 на 216 метра и е разположена в централната част на огромен външен двор обграден от трите страни от стени със решетъчни прозорци. Край тези три стени са наредени под формата на латинската буква У останалите сгради от комплекса с възможно най-голяма симетрия която позволява теренът. Диаметърът на купола на джамията е 26,5 метра и се намира на височина от 50 метра. Куполът не е изпреварил купола на Света София, но джамията е сред най-забележителните архитектурни обекти в света.

От TurkeyBG

Прочетете също

Троя – легендарният град в Анадола

Земите на Анадола крият много тайни на човешката история. В четирите краища на страната ни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.