Начало / ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТУРЦИЯ / ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ / Троя – легендарният град в Анадола

Троя – легендарният град в Анадола

Земите на Анадола крият много тайни на човешката история. В четирите краища на страната ни могат да бъдат видени следите от древните култури и народи. Един от най-ценните древни обекти в Турция е античният град Троя, станал тема на възпятата от древногръцкия поет Омир творба Илиада.

Град Троя е обект на редица легенди и митове. В творбата си Илиада Омир разказва за десетгодишната война между Троя и гръцките полиси. Според една от легендите, планината Каз е станала арена на първия в света конкурс по красота с участието на три древногръцки богини. За съдия на конкурс е бил избран тройнския принц Парис. И трите богини са дали на Парис големи обещания ако той отдаде предпочитанието си на тях. Парис обаче е харесал най-много обещанието на богинята на любовта, Афродита, и на нея е връчил златната ябълка, символа на победителя. Афродита обещава на Парис любовта на най-красивата дама на земята-Прекрасната Елена, съпруга на крал Менелай, диктаторът на Атина. Афродита помага на Парис да отведе Елена в Троя. Разгневеният Менелай иска помоща на брат си Агамемнон, диктатор на Микена. Събрана е громна ахейска армия която пристига пред стените на Троя. Обсадата продължава 10 години, и според Илиада става дори арена на битка на боговете. След десетгодишна обсада, с хитрост подсказана от влдетеля на Итака Одисей, градът е превзет посредством прочутия Троянски кон.

Ахейците се качват на корабите си и отстъпват в морето. Скритите в коня воини, през ноща тайно излизат и отварят портите на града, докато стражата спи след пиршеството в чест на победата. Ахейската армия се завръща след като получава условния сигнал и нахлува в Троя. Така с кървава сеч завършва и десетгодишната троянска война. Името Троянски кон става наречие за диверсия. Дори има и вируси наречени така, които при определени условия влизат в активност и нарушават работата на компютрите. Дълго време троянската война остава само като една легенда. Но през 1870 година германския археолог Хайнрих Шлиман започва разкопки в района на хълм близо до град Чанаккале. В периода 1871-1874 година са открити руините на древния град Троя и на целия свят е оповестено че троянската война е била една историческа истина а не легенда. Част от откритите тук съкровища са върнати на Труция но част все още продължават да се излагатав различни музеи в света.

По време на разкопките на хълма са открити 19 различни слоя датиращи за периода от 3 хилядната година преди новата ера до 1-ви век от новата ера. Открити са различни находки от късната бронзова епоха до римския период.

Троя е станал вдъхновение за поети, писатели и кинематографи. За него са написани поеми, романи и са заснети филми и той играе важна роля в представянето на Турция в света.

При пристигането си в Троя, Александър Македонски дарява на храма на Атина своята броня. Преди да превземе Истанбул, Фатих Султан Мехмед Завоевателя също посещава руините на Троя и тук се кълне че ще отмъсти за разрушаването му от ахейците и ще вземе реванша на Анадола.

В света е разпространено и становището че турците са всъщност наследници на спасилите се от ахейското клане жители на Троя, които след векове в изгнание се завръщат отново в родните си земи.

Великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк, в навечерието на генералното сражение при Думлупънар срещу гръцката окупационна армия също споменава пред военачалниците си че ще бъде отмъстено за разрушаването на Троя.

Античният град Троя продължава да е център на вниманието на туристите посещаващи Турция и той разказва древната история на Анадола.

От TurkeyBG

Прочетете също

Църквата-музей Света София

В днешната ни програма ще посетим един от символите на Истанбул-църквата музей Аясофия. Този обекте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.