Начало / Новини / Турската лира ще поевтинее с 40% през втората половина на 2019 г.

Турската лира ще поевтинее с 40% през втората половина на 2019 г.

Стойността на турската лира ще спадне с 40% и ще достигне рекордно ниски нива до края третото тримесечие на тази година, прогнозира базираната в Торонто инвестиционна банка TD Securities, пише Bloomberg.

Очакванията в публикувания в петък доклад от TD Securities се различават коренно от оптимистичните прогнози на трейдърите, които смятат, че турската лира ще поевтинее с под 8%.

Кристиан Маджио, който е директор на отдела за стратегии за развиващите се пазари в TD, твърди, че обстоятелствата показват, че турската лира ще се срине, но няма да е през второто тримесечие на 2019 г. Според него Турската централна банка ще трябва да увеличи лихвите с 400 базисни пункта между юни и юли, което е в „ярък контраст“ за пазар, който предвижда понижение с поне 650 базисни пункта през тази година.

Турската лира ще бъде под силен натиск заради задълбочаващите се икономически проблеми, риска от висока инфлация и мрачните прогнози за турските банки.

Напрежението между САЩ и Турция през изминалото лято изтри една трета от стойността на лирата. Поради това кредитополучателите с дълг в чуждестранна валута изпитваха сериозни трудности в изплащането на своя заем. Турската централна банка реши да увеличи лихвите с 625 базисни пункта през септември и по този начин осигури до известна степен спокойствие за валутата. През последните месеци между 5.15 и 5.35 лири се равняват на един долар.

Източник:bloombergtv.bg/

От TurkeyBG

Прочетете също

Турция забрани пушенето на открито

Във вcички oблacти нa Турция oт днec e зaбрaнeнo пушeнeтo нa oткрити мecтa – улици, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.