Начало / Новини / Турският дюнер бе обявен за най-популярна улична храна на света

Турският дюнер бе обявен за най-популярна улична храна на света

Дюнерът (известен още като шаурма, като шаверма, както и с много други имена) е турско ястие, което много бързо мигрира в много кухни по света. Месото на вертикален шиш се запържва от всички страни, нарязва се на тънки парченца с дълъг нож. И след това го сервират със зеленчуци в пита или кифла.

Думата doner се формира от турската дума – dondurmek (въртя се). Дюнерът, както изглежда сега, е направен за първи път от турския имигрант Кадир Нурман в Берлин през 1972 година.

Този наблюдателен човек решил, че желанието на хората да се хранят в движение е златна мина. И помислил за опаковане на традиционни турски кебапчета в пита хляб със зеленчуци и сос. Сега дюнерът е най-популярното ястие сред уличните храни в Германия, като е изпреварило дори местните вурстове, както и известния БигМак. Тя е не по-малко популярна почти по всички краища на света.

Но предприемачът не се досетил да патентова идеята си…  Дюнерът се разпространил много бързо, но всички приходи подминали изобретателния Нурман. Друго щеше да е, ако бе патентовал идеята си…

Съществува Асоциация на турските производители на дюнери в Европа. Седалището им е в Берлин. 

Разбира се, всички лекари и поддръжници на здравословната диета активно критикуват дюнера за високо съдържание на сол, мазнини и калории. 100 грама съдържат повече от 200 ккал. И размерите на дюнерите понякога достигат 300-400 грама. Това е вече половината от дневния прием на калории, а не само лека закуска … Но на мирис и вкус е толкова добър и привлекателен, че е просто невъзможно да се откажеш!

Източник:blitz.bg

От TurkeyBG

Прочетете също

Турция забрани пушенето на открито

Във вcички oблacти нa Турция oт днec e зaбрaнeнo пушeнeтo нa oткрити мecтa – улици, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.