Начало / Новини / Турски университет ще обучава безплатно 10 кърджалийци!

Турски университет ще обучава безплатно 10 кърджалийци!

Турско висше учебно заведение ще подпомага с отлични специалисти Кърджалийско напълно безвъзмездно, писа
24rodopi.com . 10 студенти от региона ще бъдат обучавани безплатно в университета в Кютахя (Dumlupınar Üniversitesi) в продължение на 4 години. Това е предложил Юксел Кара, каймакам на Тавшанлъ.
Добрата новина дойде от турския град, където местната власт и кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман подписаха споразумение за сътрудничество в различни сфери.


„Вярвам, че съвместните инициативи на Кирково и Тавшанлъ, обмяната на опит и информация в различни сфери на обществения живот, ще дадат положителни и реални резултати, и те ще бъдат оценени от жителите и на нашата община, и на каймакамството. Убеден съм, че ще има дори видим ефект и в търговските ни отношения. По време на церемонията по подписването бяхме приятно изненадани от ректора на университета в Кютахя. Имаше предложение от г-н Юксел Кара, който заедно с кмета Мустафа Гюлер посетиха Кирково през есента, за да предложат безплатно обучение в университета за наши младежи. Ректорът съобщи, че това вече е решено. 10 млади хора от област Кърджали ще преминат 4-годишен безплатен курс на обучение в университета „Думлупънар“. Специалностите ще бъдат уточнени, но изборът е голям. В Кютахя има 50 000 студенти“, заяви пред 24rodopi.com кметът Шинаси Сюлейман.


Към държавния университет „Думлупънар“, който е създаден през 1974 година, функционират 3 института, 10 факултета и 2 висши училища. Ректор на университета е проф. д-р Кязим Уйсал.
В град Кютахя (Kütahya), който се намира в Западна Турция и е разположен на реката Порсук, живеят 266 784 души, а в едноименния вилает – 577 941. Надморското му равнище е 969 метра. От древни времена Кютахя е известен с продуктите си на пещ или по-точно с керамика и грънчарство. В старите квартали на града са се запазили доста традиционни османски къщи, направени от дърво и гипсова мазилка. В Кютахя се съхраняват някои древни руини като византийски замък и църква. Музеят пази колекция от културни артефакти и произведения на изкуството.

От TurkeyBG

Прочетете също

Турция забрани пушенето на открито

Във вcички oблacти нa Турция oт днec e зaбрaнeнo пушeнeтo нa oткрити мecтa – улици, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.