Начало / Новини / Турция може да допуска руснаци без задгранични паспорти

Турция може да допуска руснаци без задгранични паспорти

В навечерието на летния туристически сезон външният министър на Турция обяви, че обсъжда с Русия възможност руски граждани да пътуват до страната с национален, а не със задграничен паспорт, съобщи Дневник. Темата е включена и в програмата на предстоящото в четвъртък посещение в Анкара на външния министър Сергей Лавров.

Вестник „Миллиет“ цитира думите на Мевлют Чавушоглу, че става дума най-вече за туристи от Русия. Според Анадолската информационна агенция преговорите са за преминаване към двустранни посещения срещу национални документи за самоличност.

Така Турция може да стане петата страна с такъв режим за руски граждани. Останалите са Армения (но само при пътуване със самолет), Беларус, Киргизстан и Казахстан. Без задгранични паспорти се влиза и в отцепилите се, но международно непризнати за независими държави, грузински територии Абхазия и Южна Осетия.

Преговорите ще продължат и в Москва на 8 април на заседанието на Съвета за сътрудничество Турция-Русия. То ще е на най-високо ниво, т.е. пристига президентът Реджеп Тайип Ердоган и руската делегация ще се ръководи от президента Владимир Путин. Тогава ще бъде официално открита и Годината на културата и туризма – на Русия в Турция и на Турция в Русия.

В момента руските граждани пътуват до Турция със задграничен паспорт и без виза, ако престоят не надхвърля 60 дни. Валидността на документа не бива да е по-малко от 120 дни.

По данни на Министерството на културата и туризма на Турция миналата година са гостували почти 6 милиона руснаци (увеличение с над 15% спрямо 2017 г.). Руснаците са водещата група чуждестранни гости в страната, като само за юни 2018 г. броят им достигна почти 1 милион души – рекорд от 2010 г. насам.

От TurkeyBG

Прочетете също

Кметът на Одрин към българските туристи – заповядайте, но спазвайте мерките

Кметът на Одрин Реджеп Гюркан се обърна към българските туристи с молба да се съобразяват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.