Начало / Новини / Турция може да допуска руснаци без задгранични паспорти

Турция може да допуска руснаци без задгранични паспорти

В навечерието на летния туристически сезон външният министър на Турция обяви, че обсъжда с Русия възможност руски граждани да пътуват до страната с национален, а не със задграничен паспорт, съобщи Дневник. Темата е включена и в програмата на предстоящото в четвъртък посещение в Анкара на външния министър Сергей Лавров.

Вестник „Миллиет“ цитира думите на Мевлют Чавушоглу, че става дума най-вече за туристи от Русия. Според Анадолската информационна агенция преговорите са за преминаване към двустранни посещения срещу национални документи за самоличност.

Така Турция може да стане петата страна с такъв режим за руски граждани. Останалите са Армения (но само при пътуване със самолет), Беларус, Киргизстан и Казахстан. Без задгранични паспорти се влиза и в отцепилите се, но международно непризнати за независими държави, грузински територии Абхазия и Южна Осетия.

Преговорите ще продължат и в Москва на 8 април на заседанието на Съвета за сътрудничество Турция-Русия. То ще е на най-високо ниво, т.е. пристига президентът Реджеп Тайип Ердоган и руската делегация ще се ръководи от президента Владимир Путин. Тогава ще бъде официално открита и Годината на културата и туризма – на Русия в Турция и на Турция в Русия.

В момента руските граждани пътуват до Турция със задграничен паспорт и без виза, ако престоят не надхвърля 60 дни. Валидността на документа не бива да е по-малко от 120 дни.

По данни на Министерството на културата и туризма на Турция миналата година са гостували почти 6 милиона руснаци (увеличение с над 15% спрямо 2017 г.). Руснаците са водещата група чуждестранни гости в страната, като само за юни 2018 г. броят им достигна почти 1 милион души – рекорд от 2010 г. насам.

От TurkeyBG

Прочетете също

Българи намериха начин как да заобиколят карантината при прибирането си от Турция

Българи намериха начин как да заобиколят карантината, след като са били в Турция, установи екип …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.