Начало / Новини / Турция планира своя криптовалута

Турция планира своя криптовалута

Пътна карта за икономиката, представена от правителството на Турция, включва няколко елемента, свързани с блокчейн, включително предложение за създаване на цифрова валута на централната банка въз основа на технологията.

Единадесетият план за развитие, публикуван на официалния уебсайт на правителството, беше предаден на турския парламент на 8 юли, според регионални доклади. Той обхваща периода между 2019 и 2023 г. и е предназначена да служи като насока за подобряване на икономиката на Турция, пише Coindesk.

Широкообхватният план обхваща широк кръг от теми, но главно заявява, че „ще се реализират цифрови пари от централната банка, базирани на блокчейн“.

В документа се посочва също, че правителството ще насърчава правната и технологичната инфраструктура, за да използва блокчейн за „транспортни и митнически“ цели. Освен това, блокчейн се споменава като един от многото нови подходи, включително изкуствен интелект и свързани устройства – известни още като Интернет на нещата – които ще се използват за подобряване на обществените услуги. В последния случай понастоящем не е ясно как ще се използва блокчейн.

Малко подробности за предложената криптовалута са известни, но страната обсъжда идеята за национален цифров актив, Turkcoin, поне от началото на 2018 година. Според съобщенията по това време идеята е била поставена от депутата Ахмет Кенан Танръкулу, заместник-председател на Партията на националистическото движение в Турция и бившия министър на промишлеността на страната. 

Новината, че централната банка на Турция ще разработи валута, базирана на блокчейн, идва дни след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган уволни управителя на централната банка Мурат Четинкая, припомня Coindesk. 

Източник:economic.bg

От TurkeyBG

Прочетете също

Турция забрани пушенето на открито

Във вcички oблacти нa Турция oт днec e зaбрaнeнo пушeнeтo нa oткрити мecтa – улици, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.